Brook Preloader

Gezichtsherkenning de toekomst?

Gezichtsherkenning de toekomst?

Zijn wachtwoorden binnenkort verleden tijd? Is gezichtsherkenning de technologie van de toekomst? Biometrische afmetingen worden steeds meer gebruikt; niet alleen voor beveiligingsdoeleinden, maar ook daarbuiten.

We vertellen u graag over de voor- en nadelen van gezichtsherkenning en hoe het ons heden en de toekomst bepaalt. Welke pluspunten brengt gezichtsherkenning met zich mee en welke complicaties kunnen we tegenaan lopen?

Een toekomst zonder paswoorden

Op dit moment is het nog moeilijk je een toekomst zonder wachtwoorden voor te stellen. We gebruiken ze zoveel! Van het inloggen op de DigiD app, tot het bestellen van boodschappen, concertkaartjes of in een nieuwsapp, overal moet je tegenwoordig inloggen. Of je gegevens daarmee veilig zijn is nog maar de vraag.

Continu lezen we over bedrijven, scholen en organisaties die gehackt zijn. Persoonlijke gegevens liggen op straat, identiteiten worden gestolen en er worden steeds nieuwe manieren bedacht om mensen geld afhandig te maken.

De nadelen van paswoorden zijn dan ook dat ze:
– moeilijk te onthouden zijn,
– niet altijd veilig worden opgeslagen,
– je afhankelijk bent van andermans beveiliging,
– sommige paswoorden gemakkelijk te raden of te stelen zijn,
– je eigenlijk steeds iets nieuws moet bedenken en ze regelmatig moet veranderen.

Gezichtsherkenning daarentegen;
– kun je niet vergeten,
– is uniek,
– kan veel moeilijker gestolen worden.

Wat is gezichtsherkenning?

Gezichtsherkenning is een methode om de identiteit van een persoon vast te stellen aan de hand van gezichtskenmerken. Deze herkenning kan plaatsvinden via een foto, video of het echte gezicht.

Gezichtsherkenning is een vorm van biometrische beveiliging. Andere vormen zijn spraakherkenning, vingerafdrukbeveiliging en de scan van het oog.

Op dit moment wordt gezichtsherkenning vooral gebruikt voor wethandhaving en beveiliging, maar interesse vanuit verschillende gebieden neemt toe door de vele mogelijkheden die het met zich meebrengt.

Hoe werkt gezichtsherkenning?

Als iemand langs een speciale camera loopt of zijn gezicht voor een camera houdt, wordt het gezicht vergeleken met foto’s uit een database. Dit kan een bestand zijn van één gezicht, tot een database met miljoenen foto’s en video’s.

Het werkt als volgt:

  1. Eerst detecteert de camera een gezicht. Dus wat de camera ziet wordt als een gezicht herkend.
  2. Dan wordt er een 2D beeld gemaakt (dat werkt beter dan een 3D beeld) voor analyse.
  3. Er worden metingen gemaakt, zoals de afstand tussen de ogen, de diepte van de oogkassen, de afstand van voorhoofd tot de kin, de vorm van de kaaklijn en de contouren van de lippen.
  4. Daarna worden deze meting omgezet in een wiskundige formule. Het gezicht wordt daarmee net zo uniek als een vingerafdruk. Oren zijn trouwens ook net zo uniek als een vingerafdruk. Daarom worden mug shots van voren en van opzij gemaakt.
  5. Tenslotte wordt er gezocht naar een match in de database. Zo heeft de FBI toegang tot een database met 650 miljoen foto’s.

Hoe wordt gezichtsherkenning op dit moment gebruikt?

Meer dan de helft van de wereldbevolking wordt regelmatig gescand door gezichtherkenningstechnologie. Denkt u dat dat voor u niet het geval is? U zult verbaasd staan. Deze technologie wordt al ingezet:

  • om een smartphone te ontgrendelen,
  • bij wethandhaving,
  • op luchthavens en bij grenscontrole,
  • om vermiste personen op te sporen,
  • tegen winkeldiefstal.

Foto’s die in een database belanden kunnen overal vandaan komen, zoals van social media accounts.

British Airways laat passagiers in de VS boarden met behulp van gezichtsherkenning, make-up merken laten klanten hun producten ‘virtueel uitproberen’, McDonalds gebruikt camera’s in kassa’s voor de beoordeling van hun klantenservice (kijkt de klant boos of blij?), Coca-Cola herkent klanten in China bij het recyclen van flesjes en biedt klanten in Australië gepersonaliseerde advertenties bij verkoopautomaten. Bij Bergman Clinics herkennen ze patiënten in de wachtkamer aan de hand van foto’s in hun database en casino’s houden hun bezoekers zo in de gaten.

Voordelen en nadelen van gezichtsherkenning

Zoals met iedere technologie zijn er plus- en minpunten te noemen.

Voordelen zijn betere beveiliging, minder criminaliteit, minder vooroordelen bij de controle, meer gemak, snelheid en integratie met andere technologieën.

Als nadelen komen vooral inbreuk op privacy en massasurveillance naar voren. Als je niks verkeerd hebt gedaan, waarom word je dan toch als verdachte behandeld? Ook de angst dat deze gigantische gegevensopslag vol met gezichten en tags wordt gehackt is niet geheel ongegrond. Maar zeker is dat we niet onder deze nieuwe technologie uitkomen, hoe graag we dat misschien ook willen. De voordelen voor bedrijven en overheden liegen er namelijk niet om.

Bij ID-verificatie zien wij ook de voordelen van gezichtsherkenningstechnologie. Het is heel betrouwbaar om iemand te herkennen aan een foto met behulp van software-oplossingen. Het opslaan van een foto met bijbehorende gegevens is ook veel veiliger dan bijvoorbeeld het maken van een digitale of fysieke kopie van een paspoort of ander ID-bewijs.

Gezichtsherkenning tegen fraude en criminaliteit is de toekomst. En wij doen graag mee.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw bedrijf of organisatie? Neem gerust contact met ons op.

Vraag hier een offerte op