Brook Preloader

NFC-chips, hoe worden die gebruikt?

NFC-chips, hoe worden die gebruikt?

NFC – zelfs als u niet weet wat het is maakt u er regelmatig gebruik van. Deze technologie wordt steeds uitgebreider en populairder. Het maakt het uitwisselen van gegevens namelijk veiliger en zorgvuldiger. Maar wat is het nu precies en hoe wordt het ingezet?

Wat is NFC-technologie?

NFC staat voor Near Field Communication. Het is een contactloze uitwisseling van informatie op korte afstand tussen een apparaat met voeding en een chip met antenne. Het apparaat is bijvoorbeeld een pinapparaat en de chip zit o.a. in een bankpas.

De gegevens tussen chip en apparaat worden verstuurd op een afstand van max 10, maar meestal 1-3 centimeter. Hierdoor gaan er geen gegevens verloren bij de uitwisseling. De verbinding wordt sneller gelegd en verbruikt minder energie dan bijvoorbeeld Bluetooth.

Tenslotte versleutelt NFC vertrouwelijke gegevens en kan een gestolen telefoon dankzij de NFC chip die erin zit weer gevonden worden via GPS.

Waar zit een NFC-chip in?

De meeste (nieuwe) smartphones beschikken over een NFC-chip. Daarnaast zitten ze ook in bankpassen, wat contactloos betalen mogelijk maakt; net als met de telefoon, overigens.

Paspoorten en rijbewijzen hebben ook een NFC-tag. Deze bevat (meer) informatie over de eigenaar die met een speciale app of apparaat uitgelezen kan worden.

Voorbeelden van gebruik van NFC

Door de NFC-chip in een smartphone kan in de winkel ook met de mobiele telefoon betaald worden. Door de telefoon te ontgrendelen en bij het pinapparaat te houden, zorgt de ingestelde app voor de betaling. Bijna alle banken bieden via hun app de mogelijkheid om te betalen op deze manier.

Een NFC-printer is ook een mooi voorbeeld van nieuwe technologie. Door de smartphone tegen de printer aan te houden kunnen foto’s en documenten vanaf de telefoon geprint worden.

Met een NFC-speaker kan weer muziek vanaf de smartphone afgespeeld worden in plaats van via Bluetooth.

Met het toenemende gebruik van NFC-technologie is er steeds meer mogelijk, zoals een NFC-tag in een poster, toegangsbewijs of visitekaartje. Hierbij heeft de NFC-tag dezelfde functie als een QR-code. Door het uitlezen wordt de gebruiker bijvoorbeeld naar een webadres met meer informatie gestuurd.

NFC-chip in paspoort

In Nederlandse paspoorten zit een NFC-chip, op de pagina met de pasfoto. Ook zit de chip in een ID-kaart. Via de chip zijn gegevens zoals naam, geboortedatum en de foto uit te lezen.

In een bank-app kan iemand bijvoorbeeld gevraagd worden om zich te identificeren met zijn paspoort. Door de telefoon dan boven de chip van het paspoort te houden, wordt de informatie in de chip uitgelezen. Het kopiëren of scannen van een paspoort en het opsturen van een uitdraai is dan niet meer nodig en ontelbare malen veiliger.

Op deze manier is het bijvoorbeeld ook mogelijk om zelf bij een zuil in te checken op Schiphol. De software in de zuil leest de informatie uit. Dit scheelt een hoop tijd en is veel betrouwbaarder.

NFC-chip in rijbewijs

Sinds november 2014 zit in ieder rijbewijs een NFC-chip. Deze is niet zichtbaar en dus ook niet op afstand uit te lezen. Op de chip staan dezelfde gegevens als op het rijbewijs, dus pasfoto, handtekening, documentnummer, etc.

Niet alleen kan het rijbewijs nu dus ook gebruikt worden als ID-bewijs wanneer een chip uitgelezen kan worden, maar de politie kan een rijbewijs bijvoorbeeld ook controleren op echtheid en foutloos uitlezen.

Dit is een methode die wij bij Handelzeker ook gebruiken om ID-bewijzen te testen op echtheid. Voor werkgevers en bedrijven die ID-bewijzen moeten controleren (zoals een bank, notariskantoor en verzekeringsmaatschappij) is het met onze technologie mogelijk om een ID-bewijs volledig en veilig uit te lezen en op te slaan.

Is dit voor uw onderneming ook interessant? Neem dan eens een kijkje op idverificatie.nl of vraag direct een offerte aan.

Vraag hier een offerte op